BATCH 1. 7:00AM (14th March) 2020 JAMB GOVERNMENT QUESTIONS AND ANSWERS



+234 8108515604exampoint2015@gmail.com
+234 810851560408108515604

Notice
Our 2021 WAEC Expo Subscription for answers supply ends by Sunday Night. Note: we don't accept calls.

BATCH 1. 7:00AM (14th March) 2020 JAMB GOVERNMENT QUESTIONS AND ANSWERS


1. The process of removing an elected official by the electorate after an

election is termed

Answer: Impeachment

*2. A characteristic of fascist state is the existence of a*

Answer: Zero party system

*3. In the 1930s, the political movement that challenged the NNDP

domination of Lagos politics was the*

Answer: NYM (National Youths Movement)

*4. The transfer of authority to local government councils is known as*

Answer: Devolution of powers

*5. The Federal system of government in Nigeria was abolished in

favour of a unitary one by*

Answer: Major General Johnson Aguiyi-Ironsi

*6. The first franchise in the history of the democratic process is*

Answer: Universal Franchise

*7. Which of the following Countries is closely associated with the

development of Ajaokuta Steel project?*

Answer: Russia

*8. The motion of equality before the law is the same as the principle of*

Answer: Rule of law

*9. The president of Nigeria was indirectly elected through a secret ballot

for a period of five years by the senate in*

Answer: 1963

*10. The Nigerian council was created by?*

Answer: Frederick Laggard

*11. Marxism is directed against*

Answer: Materialism

*12. The central legislature of Nigeria became bicameral in*

Answer: 1979

*13. In a monarchial form of Government, sovereignty resides with*

Answer: Royalty

*14. A system of government that promotes the rights and freedom of

the citizens is called*

Answer: Democracy

*15. In the first republic, politics in the Northern region was dominated by

the*

Answer: NPC

*16. The foremost British trading company on the West African Coast

was*

Answer: United African Company

*17. The emergence of nationalism was essentially the result of the bills

of*

Answer: Colonialism

*18. A common means of influencing public opinion is*

Answer: Propaganda

*19. A vote taken by the citizen on an important political issue is a*

Answer: referendum

*20. When did the military government abolish the four regions in

Nigeria?*

Answer: 1966

*21. A social system in which power is derived from control over land is

called*

Answer: Feudalism

*22. Associations whose main interest is to influence public policies

without having to capture power are*

Answer: Pressure group

*23. The British minister who opposed the cancellation of Nigeria s debt

was*

Answer: Margaret Thatcher

*24. The primary function of a legislature is*

Answer: Law Making

*25. The first Pan African conference was held in*

Answer: London

*26. The Arthur Richards constitution was designed to last for*

Answer: Six years

*27. A device for controlling prolonged debates in parliament is called*

Answer: a guillotine

*28. Parastatals are established to*

Answer: Render social services

*29. The doctrine of rule of law is associated with*

Answer: Dicey

*30. Who was Nigeria s first Minister of Foreign Affairs?*

Answer: Jaja Wachukwu

*31. The first Head of Government in independent Nigeria was*

Answer: Tafawa Balewa

*32. In a democracy, franchise is given to all*

Answer: Adult citizens

*33. The motion by Anthony Enamored demanding independence for

Nigeria was moved in*

Answer: 1953

*34. A major contentious issue confronting Nigerian Federalism is*

Answer: Revenue allocation

*35. A characteristic of public opinion is that it is*

Answer: Dynamic

*36. In 1958, .. moved a motion for self-government in Nigeria*

Answer: Remi Fani-Kayode

*37. The separation of Judicial, legislative and executive functions is

designed to*

Answer: Prevent tyranny

*38. The Nigerian federalism is a*

Answer: three-tier system

*39. An important principle of the Civil service is*

Answer: Anonymity

*40. ECOWAS is aimed at uniting the *West African States*

Answer: Economically


Tags:

Whatsapp: Related Posts

FQA - 2022 NECO GCE Expo Whatsapp

Is Neco better than GCE?

Why Waec Gce is Far better than Neco Gce. ... 2: Grading: The marking scheme of Neco is totally different from that of Waec Gce and mostly students prefer writing Waec gce than that of Neco , Have you heard about C Parallel slogan, Student now call some board Exam Parallel Examination.


waec expo runs is real. WAEC Answers, NECO ANSWERS and GCE answers comes a night before exam or Hours before exam

Is Neco better than GCE?

Why Waec Gce is Far better than Neco Gce. ... 2: Grading: The marking scheme of Neco is totally different from that of Waec Gce and mostly students prefer writing Waec gce than that of Neco , Have you heard about C Parallel slogan, Student now call some board Exam Parallel Examination.


Why Waec Gce is Far better than Neco Gce. ... 2: Grading: The marking scheme of Neco is totally different from that of Waec Gce and mostly students prefer writing Waec gce than that of Neco , Have you heard about C Parallel slogan, Student now call some board Exam Parallel Examination.May 13, 2013

Is NECO easy to pass?

Passing NECO is not difficult, the problem is that many candidates use the wrong method to prepare for NECO and NECO GCE.


Passing NECO is not difficult, the problem is that many candidates use the wrong method to prepare for NECO and NECO GCE.Jan 19, 2020